Fejős Éva

Fejős Éva

Hány példányt lehet eladni egy regényből? 

A könyvpiac magához tér a sokkból

2019. október 17. - Fejős Éva

 

 

Hány példányt lehet eladni a könyvből? – ezt a kérdést nagyon sokszor hallottam már. Az a rossz hírem, hogy ma már nehezebb több ezer példányt eladni egy címből, de rögtön biztatlak is: ha a kiadó és te is megteszel mindent, hogy sokakhoz jusson el a könyved, akkor nincs lehetetlen.

 

Amióta létrehoztam a saját könyvkiadómat, rálátok más szerzők eladási adataira is. Igaz, ez kicsit félrevihet, mert az általam bevezetett szerzők iránt elsősorban a Fejős Éva-olvasók érdeklődnek, de természetesen a könyvesboltokban véletlenül is ráakadhat egy vásárló egy új szerző kötetére; más kérdés, hogy kibírja-e a pénztárcája, hogy több ezer forintért ismerkedjen valami újjal, és ne csak a régi, szeretett szerzői köteteit vegye meg. 

Mielőtt továbbmennék, mondok néhány szót a saját számaimról. Amikor még az Ulpius volt a kiadóm (2008-2012 között), a fogyásjelentések szerint egy új címemből több mint húszezer kötetem fogyott el. Ez köszönhető volt az Ulpius nagyon erős marketingjének és saját bolthálózatának is – amellett, hogy a történeteimet gyorsan megszerették az olvasók –, azonban tény, hogy az új címeim eladása nem feltétlenül lassult le nagyon az egy év után sem, például öt év alatt a Hotel Bali több mint ötvenezer példányban kelt el (és még ma is néhány ezret megvásárolnak belőle évente). 

61954239_2649615755066936_6851200361630269440_n.jpg

Akkoriban, vagyis 2013. előtt az olvasók rászoktak az akciókra, elsősorban az Ulpius vitte ebben a prímet (2+1, 1+1, 3+2 stb.), és ez nagyon sokat jelenthetett egy szerző felépítésében, mert rengeteg új olvasót hozhatott, ugyanakkor szinte totál a padlóra küldte a könyvpiacot. Emlékszem, nagyon sok olvasó azt kérdezte tőlem is, ha megkap egy könyvet egy másik mellé ingyen, akkor miért fizessen a kettőért kétszer 3000 forintot? 

Az Ulpius bedőlése és az Alexandra-boltok átalakulása után síri csönd támadt a könyvpiacon. A vásárlók nem értették, miért kellene 3-4000 forintot fizetniük egy könyvért, ha addig jóval olcsóbban hozzájuthattak sikerszerzők köteteihez is. (Ami azért kristálytisztán jelezhette volna előre a végjátékot, hiszen például az Ulpius is fizette a rengeteg üzletre a bérleti díjat, a bérköltségeket, kellett – volna – fizetniük a nyomdát, a közreműködőket, a szerzőket; vagyis lehetetlen 1000-1500 forintos könyvárból gazdaságosan működtetni az egész rendszert.) 

Az Ulpius végjátéka és a nagy csend után lassan szerencsére újra feléledt a könyvpiac, bár ma már nincsenek hatalmas akciók. Hiszen ki akar folyamatosan mínuszos lenni, vagy nullára kijönni? Tartozni szerzőknek, fordítóknak, szerkesztőknek, grafikusoknak, tördelőknek, nyomdáknak, és minden más közreműködőnek?

Azonban éppen a magas könyvárak miatt már nem vásárolnak egyetlen, vágyott könyv helyett tízet az olvasók (és sokan már az e-könyveket preferálják, vagy külföldi regény esetén inkább az eredeti nyelven megjelent e-könyvet veszik meg). A vevők nagyon sokszor célirányosan mennek a könyvesboltba, és a magas könyvárak (amelyek részint azért ilyen magasak, mert a terjesztők és kereskedők 55-65 %-át is elvihetik az árnak) miatt nehezen csábulnak el, kisebb eséllyel ismerkednek meg számukra még új szerzők köteteivel. Természetesen az én eladásomat is érinti ez a folyamat, csakhogy a boltokban kieső eladást a saját kiadóm webshopjában nagyjából be tudom hozni. A webshopban azért tudom olcsóbban árulni a könyveket, mert a csomagolási, webshop-karbantartási jutalék és a tárolás költsége alacsonyabb, mint a terjesztői-kereskedelmi jutalék. A webshop bevezetése hosszú ideig tartott és elég sok hirdetést kellett és kell közzétennem, azonban a hozzám és a regényeimhez ragaszkodó olvasóim ma már gyakran nálam veszik meg előrendelésben, olcsóbban a könyveimet, és az általam kínált más szerzők könyveit is. Így a saját új címeimre nagyjából érvényes ma is az első évi tizenöt-húszezres fogyás, persze nem mindegyikre, hanem csak a fikciós regényekre. De mindenképpen megdrágult a vevőszerzés és lelassult az eladási folyamat, ez annak is köszönhető, hogy nincsenek hatalmas akciók, hiszen lehetetlen hosszú távon életben maradni, ha olcsóbban adod a könyvet, mint amennyi a költséged. Csak egy példa a fogyás lelassulására, a Hotel Balival szemben: a Nápolyi vakáció című regényem 2013 telén, vagyis lassan hat éve jelent meg, és most tart nagyjából 34-35 ezer eladott példánynál, míg annak idején a Hotel Bali öt év alatt több mint 50 ezer példányban fogyott el.

 

Egy elsőkötetes szerzőt bevezetni a piacra – éppen a fenti folyamatok miatt – nem egyszerű, de nem is lehetetlen. A legjobb, ha a kiadónak van rá többmilliós marketingbüdzséje (na ez az, ami általában nincs, vagy csak olyan kiemelt szerzők kapják meg, akiket gyakran láthatunk a tévében), de ha nem áll rendelkezésre ilyen nagy marketingkeret, akkor más eszközöket kell igénybe venni – figyelemmel arra, hogy a könyvesboltban az újdonságok is csak néhány napig látszanak, mert az újdonság is csak néhány napig újdonság ebben a hatalmas zajban, amikor van olyan nap, hogy akár száz cím is megjelenik.

Legközelebb az elsőkötetes szerzők köteteinek fogyásáról, olvasókhoz való eljutásáról, eljuttatásáról írok. Addig is, ha részt vennétek a Regényíró november kihívásban, és szeretnétek egymástól, tőlem egy kis segítséget kapni hozzá, lépjetek be a Regényíró november csoportba a Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://fejoseva.blog.hu/api/trackback/id/tr8915228694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

irodai gerilla 2019.10.18. 14:37:58

@Alkibiadész: szuper komment, köszi!

VT Man 2019.10.18. 17:41:28

@irodai gerilla: szuper kommentet megköszönő komment, köszi!

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2019.10.18. 18:16:23

Jómagam főként netes memetikus vagyok, mémeket terjesztek és firkálok ezt azt amazt. Készítettem most egy rövidke könyvecskét, hogy legyen papír formátuma is a gondolataimnak. Készítettem egy kis példányszámú próbanyomtatást és most azt tesztelem, illetve keresek hozzá szponzort, mecénást, üzleti partnert. Járható ez az út szerinted? Kepes Andrásnak tetszett és be is sorolta esszének. Jómagam meg hozzáraktam még egy előtagot így a műfaja; tudományfilozófia esszé. Itt olvasható néhány rövidke részlet belőle: vilagnezet.blog.hu/2019/10/10/ivan_gabor_ige_konyve_tul_richard_dawkinson

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2019.10.18. 19:37:51

Hogyan nem adtam ki a könyvem? A kiadónak több bevétele lett volna mint nekem...

Nancsibacsi 2019.10.18. 19:41:41

Nem értem kezdő írók műveit miért nem terjesztik olcsón, csak eBookként. Másolják - persze hogy másolják, mikor egy eBook ugyanannyiba kerül mint egy fizikai könyv: hát hülye is volna, aki annyiért megvenné. Még akkor se reális az azonos eBook ár, ha a könyv fizikai valójában is létezik, mert max a harmada volna reális, de ha meg fizikai könyvként ki se adják, simán adhatnák az első könyvet csak eBookként 3 vagy 5000 Ft helyett 3 vagy 500-ért. Így nem másolná kb senki se, mert egy tábla csoki áráért nem éri meg tilosban járni. Fizikai könyvből az első pár 1000 példány úgyis elmenne azokra a költségekre, amik eBooknál simán nem kellenek (pl. grafikus, nyomdai tördelő, nyomda), szóval esélyes hogy ebből a vicces összegből többet keresne, mintha könyvként adnák ki. Ha meg megveszik eBookként 30ezren, akkor a következőt meg lehet próbálni fizikai könyvként is.

Amúgy meg olyat kell írni, amit megvesznek, és újraolvasnak - a 12 egy tucat szerzőknek sose ment jól. Régen az "értéktelen" szerzők könyveit - aki nem ért annyit, hogy felkerüljön a polcra, könyvtárban olvasták ki az emberek. Most ugyanerre jó volna az eBook + "tőtike" 0Ft-ért - ha már olcsón nem lehet, akkor ingyen is jó. Tudatos vásárlók vannak a könyvpiacon is - na.

Fejős Éva 2019.10.18. 23:26:13

@Iván Gábor IGe: megnéztem, érdekes, de valószínűleg nem fog előre tömegeket megmozgatni, kiadói háttérrel többekhez eljuthatna. A szponzoráció, mecenatúra nagyon jól hangzik. Tapasztalataim szerint a szponzorszerzés, hirdetőszerzés a legnehezebb, mert a nagy cégek nem hiszenk a könyvekben, holott egy könyv valójában tovább van piacon és esetenként több kézbe is kerülhet, mint egy újság, magazin. Én egyébként az e-könyvekben hiszek, mert olcsóbban többekhez elér, és ma már nagyon sokan nem olvasón, hanem a telefonjukon, applikáción olvasnak. Emlékszem, amikor a shopunkban elkezdtünk e-könyveket is árulni, akkor nagyon sokan azt írták, hogy soha az életben nem térnek át e-könyvekre. Azóta sokan közülük e-könyveket gyűjtenek a virtuális könyvespolcukon.

Fejős Éva 2019.10.18. 23:33:52

@Nancsibacsi: Az én könyveimet is terjesztik mindenféle kalózverzióban, rossz másolatban, szuper epub-ban, de ellene tenni nemigen lehet, én reklámnak fogom fel. Volt olyan olvasóm, aki írt, hogy miért lett olyan fura vége a Nápolyi vakációnak? Kérdeztem, mire gondol: kiderült, hogy egy kalózpéldányt töltött le, ami kb a könyv kétharmadánál fejeződött be. Azóta viszont megveszi az eredetit... Én abban hiszek, hogy aki szeret olvasni és tiszteli a könyveket, szereti a történeteket, ha hamis e-könyvben olvas és kedvel meg egy szerzőt, a következő könyvét eredetiben vagy printben veszi meg, mert ki az, aki szereti a rossz minőségű pdf-eket? A kivitel rontja az olvasásélményt. Aki pedig nem olvassa el, csak letölti, abból úgysem válna vásárló.
Azt látom, hogy az e-könyv eladásunk az összes könyvre megduplázódott az elmúlt két év alatt, szép lassan kezdenek rászokni az olvasók, és ahogy jobban az eszközök, szerintem úgy lesz egyre több eladott e-könyv.
A terjesztési díjat sajnos nem szerzőkre szabják, hanem a kiadók egyeznek meg a jutalékban a terjesztőkkel, nemigen lehet ugrálni ma már kiadóként sem, mert a legtöbb hálózatnak saját kiadója is van, ha nem akarod annyiért bevetetni a portfóliódat, amennyit ajánlanak, akkor esetleg be sem kerülsz a kiadványaiddal.
Könyvtárban ma is sokan kölcsönöznek könyvet, vidéken sokan nem tudják megvenni a több ezer forintos könyveket, viszont szeretnek olvasni, szerencsére.

Fejős Éva 2019.10.18. 23:41:47

@Car Mandiner: Ez így van. De van-e nyeresége a kiadónak? Az a jó, ha van, mert akkor fel tud fedezni új szerzőket. Egyszerű példa: a könyv mondjuk 300 oldal. 1000 példányban adják ki. Az ára 4000 forint, az elsőkönyves szerző eladásonként a nettó ár 7%-át kapja, ami kb. 380 forint. A nyomdaköltség kb 350 forint, a szerkesztésre, korrektúrára, borítótervre, borítóképre, tördeésre számoljunk nagyjából 350 forintot az első ezernél, példányonként. Az 750 forint. A terjesztő levesz a könyv árából 2400 forintot, marad 1600. Abból lejön 700 az előállításra, 380 a szerzői jutalékra, marad 520 forintja könyvenként, vagyis 520 ezer forintot keresett, szóval nem sokkal többet, mint amennyit a szerző kapott, és hát rizikós, hogy egyáltalán el tudja-e adni az összes kinyomott példányt. Nyilván az utánnyomás esetén már olcsóbb neki is, és mivel vállalkozásról van szó, nyilván az az érdeke, hogy minél nagyobb legyen az eladás.

Fejős Éva 2019.10.18. 23:45:06

@Fejős Éva: @Car Mandiner: Ez így van. De van-e nyeresége a kiadónak? Az a jó, ha van, mert akkor fel tud fedezni új szerzőket. Egyszerű példa: a könyv mondjuk 300 oldal. 1000 példányban adják ki. Az ára 4000 forint, az elsőkönyves szerző eladásonként a nettó ár 7-10%-át kapja, ami maximum. 380 forint. A nyomdaköltség kb 350 forint, a szerkesztésre, korrektúrára, borítótervre, borítóképre, tördeésre számoljunk nagyjából 350 forintot az első ezernél, példányonként. Az 750 forint. A terjesztő levesz a könyv árából 2400 forintot, marad 1600. Abból lejön 700 az előállításra, 380 a szerzői jutalékra, marad 520 forintja könyvenként, vagyis 520 ezer forintot keresett, szóval nem sokkal többet, mint amennyit a szerző kapott, és hát rizikós, hogy egyáltalán el tudja-e adni az összes kinyomott példányt. Nyilván az utánnyomás esetén már olcsóbb neki is, és mivel vállalkozásról van szó, nyilván az az érdeke, hogy minél nagyobb legyen az eladás.

ekat 2019.10.19. 08:53:18

@Fejős Éva: Nem olvastam Öntől semmit, de a téma érdekel. Abszolút egyetértek abban, hogy az (itthon) innen-onnan letöltött könyvek általában nagyon rossz minőségűek, csak párat próbáltam, és be is fejeztem. Igényes embernek nem való, és különben is folyton megakasztott az olvasásban a sok hiba. Mondjuk persze hozzájön, hogy eleve borzasztóan is vannak fordítva. (Nem olvasok magyar szerzőt.)
Az utóbbi miatt már nagyon-nagyon rég áttértem a németül vagy angolul olvasásra, és jópár éve az e-bookra. Sokat vásárolok / töltök le az Amazonról, a töltést úgy értem, hogy sok minden van ingyen is, hol ez, hol az, vannak erre szakosodott hírlevelek. Vagy nagyon jó áron, mondjuk 1,26 USD. (Ez a 0,99 magyar áfával...) És nemcsak no name szerzők könyvei vannak így, sokszor bestseller írók régebbi könyvei is. De még a no name-nél is van benne ráció, mert ha tetszik a téma, és megveszem, akkor megveszem további könyveit is rendes áron. Sok szerzőt szerettem meg így. De 15-25 USD-ért vagy 3.000 forintért tényleg nem próbálkozik az ember újjal. Na jó, ha azt látnám, hogy többezer értékelés 4,5/5 pontot ad ki, és New York Times listavezető, akkor talán...

Attila Benyák 2019.10.19. 11:08:51

Kedves Éva!
Óriási számok ezek amiket Ön leírt.. Még magamhoz sem tértem a sokkból... Csak azért mert magam is író lennék, de egy be nem futott tehetség. Velem ugyanis sorra kiszúrtak a könyvkiadók. Mondhatjuk hogy 3 könyvet adtak ki különböző kiadók, az eltelt 10 év alatt, de őszintén megmondom hogy amennyi pénzt a mai napig kaptam az nem éri el a 15 ezer Forintot... Most ott tartok, hogy én magam is gondolkoznék valami lehetőségen, de nincs sok tervem. Sajnos a Novum kiadónál vannak a könyveim, vissza nem akarják adni. A másik könyvem meg nekem kell eladni valahogyan. Van belőle 400 db. Üdv.

Fejős Éva 2019.10.19. 11:18:35

@Attila Benyák: Kedves Attila! Nekem húsz év volt, mire megjelent és jó példányszámot el is ért az egyik könyvem. Tudom, hogy ez nem vigasz. Előtte – 1999-ben – kiadták az egyik regényemet, kértek, hogy találjak egy álnevet, mert úgy "könnyebben eladható", és az akkori példányszámokhoz képest kis példányszámban nyomták ki (3000), nem tudom végül, mennyit adtak el, mert egyben, előre kifizettek ötvenezer forintot egyszeri díjként. Akkor egyébként nekem is elment a kedvem a könyvkiadástól, csak az írástól nem. Később, 2007-ben küldtem legközelebb kéziratot kiadónak (pedig 1999 és 2007 között is írtam egyet-kettőt), és annak a regénynek jó sors volt megírva.... Szóval nem hiszem, hogy fel kell adni, én igenis gondolkodnék az Ön helyében a saját e-könyves kiadásban, nagyon olcsón kezdve. A mai napig a Máskülönben itt maradnék című novellám megy a legjobban e-könyvben, mert az a legolcsóbb. És tényleg szépen fogy. Nagyon árérzékenyek az e-könyv olvasók is, ha olcsó egy általuk nem ismert szerző műve, akkor megkockáztatják a vásárlást, és így lehet rengeteg új, később lojálissá váló olvasót szerezni. Sok sikert kívánok!

Fejős Éva 2019.10.19. 11:23:11

@ekat: Én is nagyon sok szerzőt fedeztem fel magamnak az Amazon valamelyik e-könyv akciója keretében. Sőt Matthew Norman egyik regényét így adtuk ki a kiadóban (Házas-társas címen): megvettem egy akcióban az Amazonon (angolul), hétvégén elolvastam, és már az ügynökségét kerestem, annyira megfogott a könyv. Az olvasóink is szerették, bár bevallom, én nagyobb sikert vártam, annyira érzékeny, szép, férfinézőpontú, a kapcsolatokkal, családdal foglalkozó, mai nyelven írt regény. Egyébként magyarul is gyakran vannak akciók az e-könyv áruházakban, és sok szerző (kiadó) olcsóbban is tart egy-egy címet, mondjuk úgy, hogy vevőcsalogatónak, ha az illetőnek több regénye is elérhető. Én is ezt teszem egyébként a sajátjaim közül egy-kettővel.

ekat 2019.10.19. 19:21:31

@Fejős Éva: Utánaolvastam a könyvnek, amit írt, érdekes lehet, lehet, hogy megveszem, rá is tettem listára az Amazonon. Pedig már nagyon régen nem olvasok kapcsolatokról szóló vagy romantikus regényeket, de a Nick Hornby-hoz hasonlítás meg a humor emlegetése megfogott.
Köszönöm a tippet.

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2019.10.20. 08:20:04

@Fejős Éva: Köszönöm a számfejtést kedves Éva! Nagyjából tisztában vagyok ezekkel a dolgokkal, mert bár magazinban szerepelnek az írásaim, azért volt kivel átbeszélni a pénzügyeket. Nekem csak azzal van gondom, hogy keresett meg olyan kiadó, aki még tőlem is kért volna könyvenkénti önrészt és nekik is sokan bedőltek. Időt, energiát nem sajnálva megalkotnak egy írást, azt gondolva, hogy majd híres (gazdag) írók lesznek, aztán csak csordogál a bevétel, rosszabb esetben pedig ülnek a rájuk beszélt 3000 példányon. Persze, ha valakit az boldogít, hogy ott a neve a "polcon", csak tessék - lehet még engem is boldogítana valamilyen szinten - de pénzkereseti lehetőségként, kiugrásként tekinteni Magyarországon a könyvírásra nagy balgaság, már pedig úgy látom, sokakat ez a része érdekelne az alkotásnak.
süti beállítások módosítása